csalás

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 19., péntek 10.00
Ügy tárgya: 
csalás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Eger, Hatvanasezred utca 1. szám
Tárgyaló: 
földszint 5.tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

MÁSODFOKÚ ELJÁRÁS

 

Az Egri Járásbíróság a 2016. október 10-én kihirdetett ítéletével F. G. I. rendű vádlottat több, mint 50 rendbeli társtettesként és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, több, mint 10 rendbeli társtettesként és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és egy rendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette miatt két év börtönbüntetésre, valamint 1.600.000,- forint pénzbüntetésre ítélte, a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság F. T. II. rendű vádlottat több, mint 50 rendbeli társtettesként és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és több, mint 10 rendbeli társtettesként és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt két év börtönbüntetésre, valamint 2.000.000,- forint pénzbüntetésre ítélte, a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2004. évtől az I. rendű vádlott az Agria Mobil Kft. vezető tisztségviselője, míg a II. rendű vádlott a cég kereskedelmi vezetője volt. A kft. nevében és képviseletében mindkét vádlott önállóan és együttesen is eljárt, a céget érintő döntések meghozatalában mindketten részt vettek, egymás tevékenységéről tudva közösen irányították a kft-t. A pénzügyi szerződéseket az I. rendű vádlott írta alá, azonban a II. rendű vádlott minden ügyletről tudott, és több esetben ténylegesen is részt vett az adásvételek lebonyolításában. A II. rendű vádlott fő feladata a beszerzés, az értékesítés szervezése és a bankokkal való kapcsolattartás volt.

A felmérések alapján 2006., 2007. és 2008. évekre a megye 50 top vállalkozása közé került az Agria Mobil Kft. 2008. évben eladósodott az Agria Mobil Kft., a hitelállománya megsokszorozódott, és a kft. kedvezőtlen vagyoni helyzetbe került. A cég 2009. évben fizetésképtelenné vált. Ebben a helyzetben a vádlottak célja a túlélés és a cég megmentése volt. A vádlottak úgy próbáltak enyhíteni a pénzügyi zavaron, hogy 2009., 2010. és 2011. években a sértettek által előlegként, önrészként vagy vételárként befizetett összegeket használtautó-vásárlásban megforgatták, és néhány hetes csúszással intézték a hitelt, az autóvásárlást, illetve adták át a gépkocsikat a tulajdonosnak. Az új vevők befizetett pénzéből pedig a korábbi ügyfelek autóit váltották ki a finanszírozó bankoktól. Azonban a sértettek nem kapták meg sem a kocsit, sem pedig a befizetett pénzösszeget nem kapták vissza.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a II. rendű vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be.

Határozathirdetés várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: