életveszélyt okozó testi sértés kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2018. február 1., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Eger, Hatvanasezred utca 1. szám
Tárgyaló: 
földszint 6.tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Heves Megyei Főügyészség fiatalkorú L. M. I. rendű és L. A. II. rendű vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, H. L. III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével és további egy rendbeli súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, L-né H. M. IV. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, míg fiatalkorú D. J. V. rendű vádlottat társtettesként, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak rokonok, a II. rendű és a IV. rendű vádlottak házastársak, az I. rendű vádlott pedig a fiuk. A III. rendű és a IV. rendű vádlottak testvérek, az V. rendű vádlott pedig egy harmadik testvérük fia. A vádlottak és a sértettek családja egymással haragos viszonyban áll.

2015. március 10-én 15 óra körül Pétervásárán O. P. sértett szóváltásba keveredett a vádlottakkal. A II. rendű vádlott ököllel arcon ütötte a sértettet, majd a ruhájánál fogva behúzta az udvarukra. Ott dulakodtak, a földre estek, és eközben a IV. rendű vádlott egy karóval ütötte a sértettet. A sértettet az I. rendű vádlott is bántalmazta, ő ököllel ütötte, majd a földön megrugdosta őt. A bántalmazás során a IV. rendű vádlott az udvaron felkapott egy, körülbelül 30 cm nyélhosszúságú fejszét, és azt a sértett felé lendítette, de a fejsze kiesett a IV. rendű vádlott kezéből. A II. rendű vádlott felvette a fejszét, és a fejsze fokával egyszer fejen ütötte a sértettet, ekkor a sértett elájult. A vádlottak udvarára érkezett a III. rendű vádlott is, és a már éppen magához térő sértettet a nála lévő karóval egyszer fejbe, majd pedig lábon ütötte. A bántalmazás során O. P. sértett nyolc napon túl gyógyuló, koponyacsont-töréssel és enyhe fokú agyrázkódással járó sérüléseket szenvedett, és fennállt a reális lehetősége súlyosabb, akár közvetlen életveszélyt okozó sérülés keletkezésének, mely csak a véletlennek köszönhetően maradt el.

Amikor a II. rendű vádlott O. P. sértettet berángatta az udvarra, O. A. sértett azonnal utánuk ment, hogy O. P. sértettnek segítsen, ezért a földön ráfeküdt, hogy így védje őt. A IV. rendű vádlott a karóval megütötte O. A. sértettet is. A III. rendű vádlott észrevette, hogy több személy a sértettek segítségére siet, ezért kiugrott a kapu elé, és több személyt a karóval és ököllel megütött. Az V. rendű vádlott a nála lévő karóval ütötte a földön fekvő egyik sértettet. A fejsze ismét a IV. rendű vádlott kezébe került, aki azzal kiszaladt az utcára, és O. R. sértett fejére ütött, de a sértett feltette a kezét, így a fejsze a sértett tenyerét sértette meg.

A vádlottak cselekményét az utcában lakók közül többen észlelték, az bennük félelmet és riadalmat keltett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: