lopás

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 17., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
lopás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
Hatvan, Kossuth tér 7.
Tárgyaló: 
III. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Hatvani Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő B. J. I. rendű vádlottat, mint különös és többszörös visszaesőt, és mint bűnsegédet, B. Zs. T. II. rendű vádlottat, D. T. III. rendű vádlottat és B. L. IV. rendű vádlottat több rendbeli nagyobb értékre bűnszövetségben, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével és lopás vétségével vádolja.

 

A vádirati tényállás szerint az I. rendű vádlott 2016. március 29-én szabadult vagyon elleni bűncselekmények miatt kiszabott szabadságvesztés büntetéséből. Szabadulását követően az I. rendű vádlott jövedelemmel nem rendelkezett, ezért fiával, a II. rendű vádlottal megállapodtak abban, hogy bűncselekmények elkövetésével szerzik meg a megélhetésükhöz szükséges pénzt. Eldöntötték, hogy autópályák parkolóiban álló kamionok szállítmányának egy részét fogják éjszakánként ellopni. Abban is megállapodtak egymással, hogy ezen bűncselekmények elkövetéséhez további személyeket szerveznek be. Először a II. rendű vádlott gyermekkori barátját, a III. rendű vádlottat beszélték rá a bűncselekmények elkövetésében való részvételre. A megbeszélések során a vádlottak megállapodtak abban is, hogy kinek milyen feladata lesz. A bűncselekmények elkövetéséhez használt tehergépjárműveket a III. rendű vádlott bérelte ki a saját nevére, és vezette azokat a bűncselekmények elkövetése során. A parkolóban az I. rendű és a II. rendű vádlottak figyelték a helyszínt, közösen megnézték a kiválasztott kamion rakományát, és amennyiben azt megfelelőnek találták, úgy telefonon értesítették a közelben várakozó III. rendű vádlottat, aki az arra az alkalomra bérelt kis tehergépjárművel megjelent a kiszemelt kamion mellett. Ezután a II. rendű és a III. rendű vádlottak annyi árut pakoltak át a bérelt teherautóra, amennyi abba belefért, míg az I. rendű vádlott a közelben figyelt arra, hogy senki ne zavarja meg őket. Az ilyen módon eltulajdonított árut a vádlottak budapesti piacokon ismeretlen személyeknek értékesítették, és az azért kapott készpénzt egymás között egyenlő arányban elosztották.

Az I. rendű, a II. rendű és a III. rendű vádlottak ezzel a módszerrel 2016. április 19. és 2016. június 14. között éjjel az M7-es, az M3-as, az M1-es autópályán, valamint a Gyöngyösön található kamionparkolókban parkoló tehergépkocsikból hét darab klímaberendezést, 138 karton intimbetétet, 128 darab vasalót, 10500 darab női szőrtelenítőt, 10500 darab női szőrtelenítő csíkot, 4500 darab ragasztót, 513 doboz folyékony mosógélt, öt raklapnyi pelenkát, 99 darab gumiabroncsot, 12 darab teherautó abroncsot, valamint 168 darab kávéfőzőt tulajdonítottak el. A bűncselekményekkel okozott több millió forint kár nagyrészt nem térült meg.

 

Miután ebben az ügyben elrendelt nyomozás során az Egri Járásbíróság 2016. június 18-án a III. rendű vádlott előzetes letartóztatását rendelte el, az I. rendű és a II. rendű vádlottak megállapodtak abban, hogy további bűncselekmények elkövetéséhez egy újabb személyt szerveznek be, ezért megkérték a IV. rendű vádlottat, hogy alkalmanként béreljen nekik teherautót. A II. rendű vádlott elmondta a IV. rendű vádlottnak, hogy a tehergépkocsik bűncselekmények elkövetéséhez kellenek, mert ezzel szállítják el az ellopott árut, és ekkor azt is megígérte a IV. rendű vádlottnak, hogy amennyiben sikerrel járnak a IV. rendű vádlott által bérelt gépjárművel, akkor a bérlésért 20.000,- forintot fizetnek neki. A IV. rendű vádlott ezt az ajánlatot elfogadta, és 2016. június 21. és 2016. július 19. között az I. rendű és a II. rendű vádlottak kérésére bűncselekmények elkövetéséhez három alkalommal bérelt tehergépkocsit a saját nevére. A IV. rendű vádlott ezen alkalmakkor – a 2016. július 19-én elkövetett bűncselekményt kivéve – nem tartott vádlott-társaival.

A III. rendű vádlott letartóztatását követően az I. rendű, a II. rendű és a IV. rendű vádlottak a fenti módszerrel 2016. június 21. és 2016. július 19. között éjjel az M7-es, az M5-ös, az M1-es autópályán, valamint a Gyöngyösön található kamionparkolókban parkoló tehergépkocsikból 26 darab Elektrolux porszívót, 3380 darab Pur mosogatószert, 10080 darab Red Bull márkájú energiaitalt, valamint hét raklapnyi Pampers pelenkát tulajdonítottak el. A bűncselekményekkel okozott több millió forint kár nem térült meg.

Első tárgyalás.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: