Jogerősen pénzbüntetést kapott az adóellenőrként dolgozott vádlott

Az Egri Törvényszék a mai napon meghozott ítéletével Sz. J. vádlottat hivatali visszaélés bűntette miatt 300.000,- forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adóigazgatóságánál adóellenőrként dolgozott. A vádlott munkakörébe tartozott különböző ellenőrzési feladatok végrehajtása. Ezen feladatai ellátása során hivatalos személyként járt el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adóigazgatósága 2014 decemberében helyszíni ellenőrzést tervezett egy egri építkezésen. A vádlott az ellenőrzésben nem vett részt, azonban arról tudott. A vádlott az ellenőrzést megelőzően felhívta az egyik ismerősét, akit a hivatali kötelességét megszegve tájékoztatta az építkezésen tervezett adóhatósági helyszíni ellenőrzés időpontjáról. A hívást követően a vádlott ismerőse ezt az információt közölte az ellenőrzéssel érintett cég egyik alkalmazottjával. A vádlott a hivatali kötelességét azért szegte meg, hogy a tervezett ellenőrzés érdemi és pártatlan lefolytatását befolyásolja, és ezáltal az érintett adózót jogtalan előnyhöz juttassa.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.