Tizenkét évet kapott az édesanyja gondozását elmulasztó vádlott

Az Egri Törvényszék a szabadlábon lévő F. S. vádlottat különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizenkét év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 74 éves édesanyja 2015. február 21-én elszenvedett combnyaktöréssel kórházba került. A műtétet követően a sértettnél járásképtelenség alakult ki. A sértettet a kórházból – a hozzátartozóival történt előzetes egyeztetést követően – 2015. május 12-én a vádlott domoszlói lakására szállították. Az elszállítást megelőzően a kezelőorvos tájékoztatta a vádlottat arról, hogy az édesanyja magatehetetlen, járásképtelen, és teljes ellátást igényel. A vádlott a közlést tudomásul vette, és vállalta édesanyja gondozását. Azonban a vádlott a gondozási kötelezettségének egyáltalán nem tett eleget. A vádlott a sértett megfelelő táplálásáról, testi higiéniájáról három héten át nem gondoskodott. A vádlott annak ellenére, hogy a sértett egyre romló egészségi állapotával tisztában volt, sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott a sértetthez. A vádlott a magatehetetlen, földön fekvő sértetthez – egyik ismerőse kérésére – csak 2015. június 07-én hívott mentőt. A sértett a kórházba szállítást követően 2015. június 11-én meghalt. A sértettnek jelentős testi és lelki fájdalmat, szenvedést kellett elviselnie.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel a másodfokú eljárás befejezéséig elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását. A végzés ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be. Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla fog eljárni.