Jogerősen hat év hat hónap fegyház rablásért

Az Egri Törvényszék a 2017. június 27-én meghozott másodfokú végzésével a Füzesabonyi Járásbíróság ítéletét helybenhagyta.

A Füzesabonyi Járásbíróság a 2017. január 10-én kihirdetett ítéletével az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat rablás bűntette és magánlaksértés bűntette miatt hat év hat hónap fegyházbüntetésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, a vádlott és védője elsődlegesen a vádlott felmentése, míg másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2015. április 06-án 22 óra és 22 óra 30 perc közötti időben megjelent a 81 éves sértett besenyőtelki családi házánál, és a lakóház középső fa ajtaját betörte. Ezt követően a vádlott a családi házba bement, majd a nyári konyhában alvó sértetthez ment, aki a betörés zajára felébredt. A vádlott ekkor a sértetthez lépett, és tőle pénzt követelt. A sértett közölte a vádlottal, hogy neki nincs pénze. Ekkor a vádlott felszólította a sértettet, hogy a fülében lévő fülbevalókat adja át neki. A sértett a vádlott felszólításának nem tett eleget, ezért a vádlott a védekező sértett kezét lefogta, és a sértett füléből a fülbevalókat – azért, hogy azokat jogtalanul eltulajdonítsa – kivette, majd távozott a helyszínről. A vádlott a cselekményével 19.000,- forint összegű kárt okozott, mely nem térült meg.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályok maradéktalan betartásával megalapozott tényállást állapított meg és indokolási kötelezettségének eleget tett. A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés jogszerű és alkalmas a büntetési célok elérésére.  

Az elsőfokú bíróság ítélete jogerőre emelkedett.