Három év börtön emberölés kísérlete miatt

Az Egri Törvényszék F. J. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntette miatt három év börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott három évig élt élettársi kapcsolatban a sértettel. A sértett 2015 februárjában szakított a vádlottal, és Boldogra költözött, ahol új élettársi kapcsolatot létesített. A szakítást követően a vádlott a sértett új élettársának telefonján többször felhívta a sértettet, illetve többször megjelent a sértett új tartózkodási helyén, és őt megöléssel fenyegette. 2015. február 22-én 18 óra 30 perc körüli időben a vádlott megjelent a sértett boldogi lakóhelyén. A vádlott a nyitott ajtón bement a lakásba, szó nélkül odament az ágyon ülő sértetthez, elővette a nála lévő kést, és azzal – „most megöllek” kijelentés kíséretében – a sértett szíve felé irányuló szúró mozdulatot tett. A szúrás azért nem érte el a sértett testét, mert a sértett elkapta a vádlott csuklóját, ezalatt a sértett élettársa hátulról elrángatta a vádlottat a sértett közeléből. A kést a sértettnek sikerült a vádlott kezéből kicsavarnia, eközben a kés pengéjének megmarkolása miatt a sértett a jobb tenyerén nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ítélet ellen az ügyész az emberölés vonatkozásában előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette kísérletének megállapítása és a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be. Az ítélet nem jogerős, másodfokon a Debreceni Ítélőtábla fog eljárni.