Fegyházbüntetés a kisnánai emberölés vádlottjainak

Az Egri Törvényszék a fogva lévő vádlottak bűnösségét nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében állapította meg, mely cselekményt az I. rendű és a III. rendű vádlottak bűnsegédként követték el. A bíróság O. L. I. rendű vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, J. I. II. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg L. A. III. rendű vádlottat 14 fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlott az életfogytig tartó szabadságvesztésből legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság kötelezte a vádlottakat, hogy egyetemlegesen fizessenek meg a sértett hozzátartozójának 316.000,- forint kártérítést.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az anyagi nehézségekkel küzdő I. rendű vádlott eltervezte, hogy a sértettet kirabolja, ehhez társakat keresett, és a rablásban később megállapodott a II. rendű és III. rendű vádlottakkal.

2012. október 13-án hajnalban a vádlottak értékek megszerzése érdekében a sértett kisnánai ingatlanához mentek. A lakásban a II. rendű vádlott – társai jelenlétében – a 78 éves sértettre támadt, a nála lévő botszerű tárggyal többször megütötte a sértett fejét, majd a földre került sértettet megtaposta. Ezt követően a vádlottak a lakásban értékek után kutattak, és a sértettől összesen 316.000,- forint értékű arany ékszert és valamennyi készpénzt vittek el. A vádlottak az erősen vérző, haldokló sértettet a lakásban hagyták, és távoztak. A sértett a sérülések elszenvedését követően még több tízperces időtartamon keresztül élt, ezen idő alatt az élet kioltásával természetszerűen velejáró szenvedést jelentősen meghaladó fájdalmakat élt át. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg.

Az ítélet ellen az ügyész a II. rendű vádlott vonatkozásában tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztés kiszabása, az I. rendű vádlott és védője enyhítés, míg a II. rendű vádlott és védője, valamint a III. rendű vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be. Az ítélet nem jogerős, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán fog folytatódni.