Hét év börtön közúti baleset okozásáért

A Gyöngyösi Járásbíróság B. J. vádlottat kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset okozásának vétsége, segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt hét év börtönbüntetésre, hét év közügyektől eltiltásra és öt év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2015. november 26-án 21 óra 24 perckor Gyöngyös belterületén a személygépkocsijával két utast szállított. A vádlott a megengedett 50 km/óra helyett legalább 95 km/óra körüli sebességgel haladt, és nagy sebessége miatt egy jobbra ívelő kanyarban átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, ahol a jármű bal elejével nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő sértett gépkocsijának. Az ütközés következtében mindkét jármű megpördült. A balesetben elszenvedett súlyos sérülések következtében a vétlen jármű sofőrje a helyszínen, míg két utasa a kórházba szállítást követően életét vesztette. A negyedik utas életveszélyes sérüléseket szenvedett, melyek súlyos egészségromlást okoztak. A vádlott gépkocsijában utazó két személy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A balesetet követően a vádlott a járművéből kiszállt, azonban a másik gépkocsiban megsérült személyekhez nem ment oda, nekik segítséget nem nyújtott, hanem a közeli büfében a társaival együtt ásványvizet vásárolt.

Az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és a védő fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős, az ügy az Egri Törvényszéken fog folytatódni.