Négy év szabadságvesztés rablásért

Az Egri Járásbíróság 2017. szeptember elsején bíróság elé állításos eljárásban – nem jogerősen – 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte egy augusztusi rablás vádlottját. A cselekmény elkövetése és az elsőfokú ítélet megszületése között egy hónap sem telt el.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette, közokirattal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés miatt állította bíróság elé a vádlottat.

A tényállás szerint Sz. J. vádlott 2017. augusztus 31-én koraeste az utcán hátulról rátámadt egy általa látásból ismert idős férfira, akit meglökött, a földre leszorított és elvette a pénztárcáját, az abban lévő iratokkal és 4.000,- forint készpénzzel. Az eset Egerben történt.

A bíróság az ítélet meghozatala során enyhítő körülményként a vádlott beismerését és megbánását értékelte. A bíróság azonban számos súlyosító körülményt is talált, többek között a garázda elkövetési módot, a sértett idős korát, a vádlott büntetett előéletét, az ilyen jellegű cselekmények elszaporodottságát, valamint azt is, hogy a vádlott tette több bűncselekményt is megvalósított.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A vádlottat még a bűncselekmény elkövetésének napján a rendőrség elfogta, majd előzetes letartóztatásba került. Az előzetes letartóztatást az ítélethozatalkor az elsőfokú bíróság meghosszabbította, a másodfokú ítéletet is ott kell várnia a vádlottnak.