Hétvégén is dolgozott a bíróság - előzetes letartóztatások

Az Egri Járásbíróság 2017. szeptember 03-án vasárnap két ügyben is zárt ülést tartott és elrendelte két gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az első ügyben a Gyöngyösi Rendőrkapitányság nyomoz rablás bűntette miatt egy 34 éves nő ellen. A gyanúsított egy üzlet alkalmazottjával dulakodott és egy cipőt tulajdonított el. A bíróság végzése szerint a gyanúsított esetében megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenléte csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható, szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást és megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A másik ügyben a Hevesi Rendőrkapitányság nyomoz garázdaság bűntette miatt. S. K. gyanúsított szeptember 1-jén – egy előzetes szóváltást követően – több társával, különböző eszközökkel felszerelkezve egy másik társaságra támadt. Ebben az esetben a bíróság a büntetőeljárásról szóló törvény 129. § (2) bekezdésének d) pontja alapján rendelte el az előzetes letartóztatást. Eszerint a gyanúsított vonatkozásában fennáll a bűnismétlés konkrét és reális veszélye. 

Közös volt a két ügyben, hogy a bíróság megítélése szerint az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok enyhébb kénszerintézkedéssel – házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom – nem érhetőek el. 

A döntések egyik esetben sem emelkedtek jogerőre, mert bár az ügyész és a gyanúsítottak tudomásul vették, a védők nem voltak jelen az ülésen, nekik három napjuk van a fellebbezés bejelentésére.