Együtt szöktek volna a házi őrizetből

A most elfogott és előzetes letartóztatásba került két fiatal gyanúsítottal szemben a Gyöngyösi Rendőrkapitányság előtt rablás bűntette és garázdaság vétsége miatt folyik nyomozás.

Az Egri Járásbíróság ügyészi indítványra 2017. október 6-án mindkét gyanúsított házi őrizetét elrendelte azzal, hogy a gyanúsítottak mozgását nyomkövető technikai eszközzel kell ellenőrizni. A házi őrizet elrendelésének indoka az volt, hogy a terheltek esetében a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés reális veszélye is fennállt. A bíróság végzésében figyelmeztette a terhelteket, hogy amennyiben a házi őrizet szabályait megszegik, úgy előzetes letartóztatás rendelhető el velük szemben. Ezt a döntést az Egri Törvényszék helybenhagyta.

A két különböző településen tartózkodó I. rendű gyanúsított 2017. november 18-án kora este, míg a II. rendű gyanúsított 2017. november 19-én reggel eltávolította a lábára helyezett nyomkövetőt, és mindketten ismeretlen helyre távoztak. Az intézkedő rendőrök még november 19-én Gyöngyösön elfogták a gyanúsítottakat. Ellenük most már fogolyszökés vétsége miatt is folyik eljárás.

Miután a Gyöngyösi Rendőrkapitányság a gyanúsítottakat őrizetbe vette, a Gyöngyösi Járási Ügyészség indítványozta előzetes letartóztatásukat.

Az Egri Járásbíróság november 21-én elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. Az indokolás szerint figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak a velük szemben elrendelt házi őrizet hatálya alatt megszöktek, a bíróság úgy ítélte meg, hogy az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok – jelenlétük biztosítása és bűnismétlés megakadályozása – az eljárás jelenlegi szakaszában kizárólag előzetes letartóztatás elrendelésével biztosíthatók.

A végzés nem jogerős.