Elsőfokú ítélet a mezőkövesdi takarékszövetkezetben elkövetett sikkasztásos ügyben

Az Egri Törvényszék K. I-né. I. rendű vádlottat folytatólagosan és társtettesként elkövetett sikkasztás bűntette és folytatólagosan és társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyolc év börtönbüntetésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a II. rendű vádlottat hét év nyolc hónap, a III. rendű vádlottat hét év négy hónap, míg a IV. rendű vádlottat hét év börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak a mezőkövesdi takarékszövetkezet kirendeltségén dolgoztak, az I. rendű vádlott kirendeltségvezetői feladatokat látott el, távolléte esetén a II. rendű vádlott helyettesítette. A vádlottak 2003. és 2012. évek között a munkakörükből adódó lehetőségeket kihasználva a takarékszövetkezet vagyonából nem létező személyek nevére személyi kölcsönt folyósítottak. A vádlottak a hitel folyósításával 1.964.045.000,- forint kárt okoztak, melyből 1.688.659.181,- forinttal sajátjukként rendelkeztek, míg 275.385.819,- forintot jogtalanul eltulajdonítottak, mely kár nem térült meg.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette. Az ítélet ellen mind a négy vádlott és védőik fellebbezést jelentettek be. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán fog folytatódni.