Jogerős döntés a Hatvanban garázdálkodó vádlottak ügyében

A Hatvani Járásbíróság V. Gy. I. rendű vádlottal szemben garázdaság vétsége miatt 260.000.- forint pénzbüntetést, míg testvérével, V. L. II. rendű vádlottal szemben felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt tárgyalás mellőzéses eljárásban nyolc hónap börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását kettő év hat hónapra felfüggesztette és elrendelte a II. rendű pártfogó felügyeletét is.

A járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak testvére 2017. október 12-én 12 óra körül Hatvanban, a Kossuth téren szóváltásba keveredett az iskolájából tanári kísérettel érkező sértettel. Az I. rendű vádlott észlelte, hogy testvére és a sértett között nézeteltérés alakult ki, ezért a sértettel kötözködni kezdett, majd több alkalommal megütötte őt. Ekkor ért oda a sértettet kísérő pedagógus, aki megpróbálta távol tartani az I. rendű vádlottat a sértettől. A veszekedést észlelte a Kossuth téren autóval közlekedő II. rendű vádlott is, aki a gépkocsijából kiszállt, és egy fém teleszkópos bottal az I. rendű vádlott megsegítésére indult. A II. rendű vádlott a nála lévő eszközzel megpróbálta megütni a sértettet, aki az ütést elhárította, ennek következtében a teleszkópos bot a földre esett. Ezt követően a II. rendű vádlott puszta kézzel próbálta a sértettet bántalmazni. A sértettet kísérő pedagógus ismét közbeavatkozott, és a vádlottakat a sértettől távol tartotta. A vádlottak fenyegető kijelentéseket téve távoztak a helyszínről.

A vádlottak kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen.

A járásbíróság határozata mindkét vádlott vonatkozásában jogerős.