Jogerős ítéletek az ügyvéd által elkövetett csalások és közokirat-hamisítások miatt indult büntetőügyekben

Az Egri Járásbíróság Dr. O. G. vádlottat csalás bűntettének kísérlete, csalás bűntette, negyvenhárom rendbeli közokirat-hamisítás bűntette, nyolcvanhét rendbeli közokirat-hamisítás bűntettének kísérlete és hamis tanúzás bűntette miatt jogerősen két év két hónap börtönbüntetésre, 4.500.000,- forint pénzbüntetésre, hat év ügyvédi foglalkozástól eltiltásra és három év közügyektől eltiltásra, míg K. B. vádlottat bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérlete, bűnsegédként elkövetett csalás bűntette, huszonhét rendbeli közvetett tettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, negyvenhárom rendbeli bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, nyolcvanhét rendbeli bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének kísérlete, bűnsegédként elkövetett hamis tanúzás bűntette, felbujtóként elkövetett számvitel rendje megsértése bűntette és két rendbeli közvetett tettesként elkövetett számvitel rendje megsértése bűntette miatt jogerősen két év börtönbüntetésre és tízmillió forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a K. B. vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette.

Dr. O. G. és K. B. vádlottak beismerő vallomást tettek, és a vádemelést megelőzően az ügyész, a vádlottak és védőik megállapodtak egymással, ezért a bíróság tárgyalásról lemondásos eljárások keretében járt el.

A járásbíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint Dr. O. G. ügyvéd vádlott és egy szökésben lévő, jogerősen szabadságvesztésre ítélt személy házastársa, K. B. vádlott segített az elítéltnek abban, hogy az elítélt a fiától a korábban rá átruházott családi borászat ingatlanait visszaszerezze. Ennek érdekében Dr. O. G. vádlott az elítélt házastársának, K. B. vádlottnak a segítségével valótlan tartalmú adásvételi szerződéseket módosító szerződéseket készített és ellenjegyzett, azokat nem az elítélt fia írta alá, és erről Dr. O. G. vádlott tudott. Dr. O. G. vádlott 2015. évben a valótlan tartalmú szerződéseket az elítélt tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése érdekében benyújtotta a földhivatalhoz. A szerződésekben nem szerepelt az ingatlanok pontos megjelölése, ezért a földhivatal a változás-bejegyzési kérelmet jogerősen elutasította. A csalással okozni kívánt kár több, mint 140 millió forint. Dr. O. G. vádlott az elítélt házastársának, K. B. vádlottnak a segítségével valótlan tartalmú ajándékozási szerződést is készített, mely szerint az elítélt fia elajándékozta az ingatlanait az édesapjának. Dr. O. G. vádlott 2016. évben a valótlan tartalmú ajándékozási szerződést benyújtotta a földhivatalhoz. A földhivatal az ingatlanokra az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezte az elítélt tulajdonjogát. A csalásokkal okozott kár több, mint 65 millió forint. Dr. O. G. vádlott az elítélt házastársának, K. B. vádlottnak a segítségével olyan valótlan tartalmú ajándékozási szerződéseket is készített, mely szerint az elítélt a nem az ő tulajdonában lévő ingatlanokat elajándékozta a házastársa, K. B. vádlott, mint törvényes képviselő által képviselt kiskorú gyermekének. Dr. O. G. vádlott a valótlan tartalmú adásvételi szerződéseket az elítélt kiskorú gyermeke tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése érdekében benyújtotta a földhivatalhoz. A földhivatal jogerősen elutasította a bejegyzési kérelmeket.

Az elítélt fia 2016. évben földhaszonbérleti díj meg nem fizetése miatt felszámolási eljárást kezdeményezett egy kft-vel szemben. Dr. O. G. vádlott az elítélt házastársának, K. B. vádlottnak a segítségével a tartozástól való mentesülés és a felszámolási eljárás meghiúsítása érdekében a kft. képviseletében eljárva valótlan tartalmú szerződést nyújtott be a bírósághoz.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és védőik tudomásul vették, az jogerős.