Az Egri Törvényszék Energiahatékony Intézmény díjban részesült

Az Áder János köztársasági elnök által fővédnökölt Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadó ünnepségét 2019. szeptember 25-én tartották a Parlamentben, ahol az Országos Bírósági Hivatal Energiahatékonysági Mentorszervezetnek járó díjban, az Egri Törvényszék pedig az Energiahatékony Intézmény kitüntető címben részesült.

Az így díjazott szervezetek vállalják, hogy sikereiket „elhelyezik” a virtuális erőműben, jó gyakorlataikat megosztják másokkal és aktív szerepvállalással népszerűsítik a programot.

Az Egri Törvényszék az elmúlt pár évben különféle beruházásaival, energia tudatosságával az energiafogyasztását közel egymillió kW-tal csökkentette, az energiatudatosság jegyében az OBH programjainak és a törvényszék saját forrásainak köszönhetően számos fejlesztést, beruházást valósított meg. A törvényház műemlék környezetben lévő épületének teljes körű rekonstrukciója során 154 napelem panelt telepítettek, kicserélték a nyílászárókat, teljes körű hőszigetelést végeztek. Több járásbíróságon a világítást energiatakarékos LED fényforrásokkal biztosították és energiatakarékos elektromos eszközök használatát tették lehetővé.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) Kft. 2011 óta a hazai zöldgazdasági szakmapolitika meghatározó szereplője. Az Mi6 által létrehozott Virtuális Erőmű Program (VEP) a legzöldebb hazai „erőmű”, mely egyben nemzetközileg elismert mintaprojekt. A legjobb uniós energiahatékonysági programok közé választott fenntarthatósági kezdeményezés célja, hogy pályázatain keresztül a legkiemelkedőbb energiamegtakarítási elképzeléseket összegyűjtse, a jó példákat bemutassa és díjazza.

Áder János szeptember 23-án az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek is figyelmébe ajánlotta Magyarország 10 éve indult - és azóta külföldi partnerekkel is bővült - Virtuális Erőmű Programját, melynek lényege szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk.