További tanút hallgatott ki a törvényszék az emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben

Az Egri Törvényszék a 2020. január 21-én tartott tárgyalásra három tanút idézett meg a Sz. A. vádlottal szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő büntetőügyben. A bíróság a tárgyaláson megjelent egy tanút kihallgatta, aki a cselekménnyel kapcsolatban érdemben nyilatkozni nem tudott, fenntartotta a nyomozati vallomását, melyet a bíróság a tárgyaláson ismertetett. A törvényszék ismertette a tárgyaláson a meg nem jelent tanúknak az eljárás során korábban tett vallomását. A vádlott a tárgyaláson megromlott egészségi állapotára hivatkozott, és vállalta az ezzel kapcsolatos orvosi iratok becsatolását. A törvényszék a tárgyalást további iratismertetésre, a perbeszédek megtartására és határozathozatalra elnapolta. A bíróság az ügyben 2020 februárjában fog döntést hozni.

Az ügyről:

Az ügyészség Sz. A. vádlottat emberölés bűntettének kísérletével vádolja.

A vádirati tényállás szerint a vádlott fiának 2017 júliusában egy másik büntetőügyben tartott tárgyaláson terheltként kellett megjelennie. A vádlott tartott attól, hogy a bíróság a fiát nem hagyja szabadlábon, ezért a vádlott aznap idegesen viselkedett, italozott, és mások előtt azzal fenyegetőzött, hogy a sértettet még aznap le fogja szúrni. A vádlott a sértettre azért haragudott, mert az általa befolyásos személynek tartott sértett, noha a vádlott szerint lehetősége lett volna rá, mégsem tett semmit a fia érdekében. A sértett ezen fenyegetésekről az ismerősei útján értesült, azonban azokat nem vette komolyan. Napközben a vádlott a saját házában is felkereste a sértettet azért, hogy a fia érdekében személyesen beszéljen vele, a sértett azonban erélyesen elküldte a vádlottat. Ekkor a vádlott fenyegető kijelentések kíséretében távozott, hazament, ahol magához vette a falon dísztárgyként elhelyezett kardot, és azt a ruházatába rejtette, majd gyalogosan a faluba indult.

A vádlott 15 óra körül észrevette a saját személygépkocsijával az egyik útszakaszon várakozó sértettet. A vádlott odament a járművében ülő sértetthez, és azt mondta neki, hogy „nem viccel, ha kell, levágja a fejét”. A sértett ezt a fenyegetést sem vette komolyan. Ekkor a vádlott elővette a ruházatába rejtett, 70 centiméter pengehosszúságú kardot, és azzal a leengedett szélvédőn benyúlva a sértett nyaka irányába vágó-metsző mozdulatot tett. A mozdulatot észlelő sértett védekezésképpen maga elé kapta a bal karját, egyúttal az automata sebességváltós autónak gázt adott, és elhagyta a helyszínt. A vágás a sértett bal alkarját érte, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott, azonban reálisan fennállt életveszélyes, vagy akár halálos eredménnyel járó sérülés lehetősége is, melynek létrejöttét a sértett védekező mozdulata háríthatta el.