Két év hat hónap börtönbüntetést kapott emberölés kísérletéért

Az Egri Törvényszék Sz. A. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt kettő év hat hónap börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott fiának 2017 júliusában egy másik büntetőügyben tartott tárgyaláson terheltként kellett megjelennie. A vádlott tartott attól, hogy a bíróság a fiát nem hagyja szabadlábon, ezért a vádlott aznap idegesen viselkedett, italozott, és mások előtt azzal fenyegetőzött, hogy a sértettet még aznap le fogja szúrni. A vádlott a sértettre azért haragudott, mert az általa befolyásos személynek tartott sértett, noha a vádlott szerint lehetősége lett volna rá, mégsem tett semmit a fia érdekében. A sértett ezekről a fenyegetésekről az ismerősei útján értesült, azonban azt nem vette komolyan. Napközben a vádlott a saját házában is felkereste a sértettet azért, hogy a fia érdekében személyesen beszéljen vele, a sértett azonban erélyesen elküldte a vádlottat. Ekkor a vádlott fenyegető kijelentések kíséretében távozott, hazament, ahol magához vette a falon dísztárgyként elhelyezett kardot, és azt a ruházatába rejtette, majd gyalogosan a faluba indult.

A vádlott 15 óra körül észrevette a saját személygépkocsijával az egyik útszakaszon várakozó sértettet. A vádlott odament a járművében ülő sértetthez, és azt mondta neki, hogy „nem viccel, ha kell, levágja a fejét”. A sértett ezt a fenyegetést sem vette komolyan. Ekkor a vádlott elővette a ruházatába rejtett, 70 centiméter pengehosszúságú kardot, és azzal a leengedett szélvédőn benyúlva a sértett nyaka irányába vágó-metsző mozdulatot tett. A mozdulatot észlelő sértett védekezésképpen maga elé kapta a bal karját, egyúttal az automata sebességváltós autónak gázt adott, és elhagyta a helyszínt. A vágás a sértett bal alkarját érte, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott, azonban reálisan fennállt életveszélyes, vagy akár halálos eredménnyel járó sérülés lehetősége is, melynek a létrejöttét a sértett védekező mozdulata háríthatta el.

Az ítélet nem jogerős, az ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében és a bűncselekmény minősítése miatt is fellebbezést jelentettek be.